Toont alle 2 resultaten
-
€ 8,50 – € 128,00 Incl. VATOpties selecteren Dit product heeft meerdere variaties. Deze optie kan gekozen worden op de productpagina
Toont alle 2 resultaten
Wat is Kanna?
Alternatieve schrijfwijzen van de naam Kanna zijn Canna en Channa, en de plant staat ook bekend onder de Nederlandse bijnaam kougoed, wat vertaald kan worden als “iets om op te kauwen”, wat verwijst naar de meest voorkomende traditionele manier van consumptie. De wetenschappelijke naam van Kanna, Sceletium tortuosum, verwijst naar de skeletpatronen in de nerven van de bladeren wanneer deze droog of verdord zijn.
Kanna is een korte en slordige vetplant die in alle richtingen dicht bij de grond groeit. Tussen de dunne stengels en gedrongen bladeren zijn witte, gele of lichtroze bloemen te vinden. De plant draagt ook donkergele tot oranje peulachtige vruchten vol bruine of zwarte niervormige zaden.
De afgelopen decennia zijn de anxiolytische, antidepressieve, stemmingsverbeterende en pijnstillende effecten van Kanna steeds meer omarmd door liefhebbers van alternatieve geneeskunde in het Noorden als een natuurlijke, niet verslavende en minder schadelijke manier om stemmingsstoornissen en pijn te behandelen in vergelijking met conventionele farmaceutische middelen.
Ontdekking van 'Cannaland
Hoewel inheemse culturen waarschijnlijk al duizenden jaren Sceletium planten consumeren, dateren de vroegste schriftelijke verslagen over het gebruik ervan uit het einde van de 17e eeuw.
De Nederlandse kolonisten waren de eersten die melding maakten van het gebruik van een Sceletium-soort door de Namaqua's, en zeiden dat “[Canna] bij hen en de omringende stammen in even groot aanzien staat als de betel of areca bij de Indianen. Ze kauwen zowel op de stengel als op de wortels, meestal de hele dag, en raken erdoor bedwelmd[...]”.
Er wordt aangenomen dat de inheemse Khoisan-stammen Kanna zijn naam gaven als verwijzing naar de reusachtige elandantilope (ook bekend als Kanna), die symbool staat voor vruchtbaarheid, huwelijk, regen maken, waarzeggerij, dansen, trance en genezing. Dit majestueuze beest wordt vaak afgebeeld in oude rotskunst in zuidelijk Afrika en wordt door de inheemse culturen van deze landen als heilig beschouwd.
Toen de Nederlanders kwamen, werd Kanna bekend als kougoed. Oorspronkelijk verwees de naam naar het proces van het drogen en “fermenteren” van de plant tot een kauwbaar preparaat, maar uiteindelijk werd de naam zelfs bij de lokale bevolking gebruikt als een uitdrukking die naar de plant zelf verwees.
In de 18e eeuw identificeerden de Nederlanders een halfwoestijnachtig gebied in de Kleine Karoo in de Westkaap als de bron van de Kanna-voorraad voor de regio. Dit gebied, dat 'Cannaland' werd genoemd vanwege de overvloed aan Sceletium planten, werd al snel de hotspot van de Kanna-handel. De Khoisan gebruikten de planten om te ruilen met de Nederlanders en andere, soms verafgelegen stammen tegen vee, schapen en andere goederen.
Kanna was een waardevolle bron, die door de lokale jager-verzamelaars gewaardeerd werd om zijn energiegevende eigenschappen, die hen het uithoudingsvermogen gaven dat ze nodig hadden voor een lange dag vol uitdagende activiteiten, en om zijn ontspannende effecten, die ze gebruikten om tot rust te komen. Ze kauwden Kanna gedurende de dag en kauwden, snoven, rookten of dronken er 's avonds thee of extract van.
Traditionele bereiding van Kanna
De bereiding van Kanna bestaat uit een traditionele methode van drogen en “fermenteren ” van verschillende delen van de plant die de psychoactieve alkaloïden bevatten.
Na een precies getimede oogst, die cruciaal is voor de potentie van het resulterende preparaat, worden de stengels, bladeren en wortels van Kanna tussen stenen geplet en in goed gesloten zakken achtergelaten om te 'zweten' in hun eigen sappen. De zakken werden in het zonlicht gelaten en om de paar dagen geopend om de inhoud te mengen.
De Khoisan geloven dat deze traditionele techniek kracht geeft aan het Kanna preparaat; maar de functionaliteit ervan heeft ook een wetenschappelijke reden.
Men denkt dat het pletten de plantenmassa blootstelt aan verschillende microben die in de stenen zitten. Tijdens het “fermentatieproces” breken deze microben geleidelijk de oxalaatkristallen in de plant af, waarvan de consumptie een aantal nadelige effecten kan veroorzaken, waaronder irritatie, pijn, huiduitslag, pijnlijke stoelgang en urineren, hoofdpijn en stemmingswisselingen.
Na acht dagen wordt het “gefermenteerde” plantmateriaal uitgespreid om in de zon te drogen totdat het klaar is om verpulverd te worden. Eenmaal verpulverd kan het gebruikt worden als snuiftabak, gerookt, gekauwd, gebrouwen als thee, of verder verwerkt worden tot een tinctuur.
Traditionele medicinale toepassingen van Kanna
Naast het recreatieve gebruik werd Kanna ook veel gebruikt als medicijn, zelfs voor de jongste leden van de gemeenschap. Een druppel of twee van het verse sap - de zwakste bereiding - werd aan kinderen met tandjes of onrustige kinderen gegeven als een mild kalmeringsmiddel of aan moedermelk toegevoegd om koliek te behandelen.
Aan de andere kant werd het gedroogde - krachtigere - preparaat gekauwd om kiespijn, ontstekingen en buikpijn bij volwassenen te verlichten, het tandvlees te verdoven voordat tanden getrokken werden, stress, angst en depressie te verlichten, misselijkheid tijdens de zwangerschap te verminderen en constipatie en alcoholverslaving te behandelen (dit laatste leidde ertoe dat de Namaqua's Kanna-extracten 'onse droë drank' noemden - onze droge drank).
Kanna Effecten
In overeenstemming met de verschillen in neurotransmitter niveaus wanneer verschillende hoeveelheden van de actieve alkaloïden van de plant de hersenen bereiken, zijn de effecten van Kanna dosisafhankelijk:
- Lage doses kunnen naar verluidt stress en symptomen van depressie en angst helpen verminderen, mindfulness en inzichtelijke introspectie stimuleren, en de waardering voor de omgeving en elke huidige stimulatie van de zintuigen vergroten. Deze effecten kunnen gepaard gaan met emotioneel afstandelijke reacties op anderszins verontrustende stimuli.
- Vangematigde doses wordt gezegd dat ze zorgen voor een infuus van energie en focus en een aanzienlijke oppepper in de stemming. Dit opbeurende effect kan socialisatie vergemakkelijken of gekanaliseerd worden in een performatief, creatief of productief proces of praktijk.
- Bij hoge doseringen werken de kalmerende en pijnstillende eigenschappen van Kanna. De spieren ontspannen, pijn wordt verzacht en aandacht, concentratie en enthousiasme of energie voor actie verdwijnen.
Volgens anekdotische rapporten kan het combineren van Kanna met cannabis of alcohol resulteren in een synergetisch effect waarbij de eigenschappen van elke stof wederzijds versterkt worden. Op zichzelf is Kanna niet psychedelisch en verzacht of verbetert het doorgaans alleen kleuren of gloed van mensen en voorwerpen. Vermenging met één van de twee andere stoffen kan echter leiden tot subtiele hallucinaties.
Van de Khoikhoi is bekend dat ze Kanna samen met andere psychotrope planten gebruikten, zoals damiana, blauwe lotus, wilde dagga, longjack en ginseng. Deze combinaties zouden een deel van de vermeende psychedelische effecten van Kanna kunnen verklaren.
Hoe werkt Kanna?
Sceletium tortuosum bevat zeven actieve alkaloïden, waarvan er vier enige wetenschappelijke aandacht hebben gekregen: mesembrine, mesembranol, mesembrenone en mesembrenol. De totale alkaloïdenconcentratie in droog plantmateriaal is zeer variabel (0,05% tot 2,3%), afhankelijk van de groeiomstandigheden van de plant en het moment van oogsten.
Deze alkaloïden werken in op verschillende vitale systemen in het lichaam:
- Het zijn selectieve serotonine heropnameremmers (SSRI's) - zoals de meest voorkomende klasse van depressie- en angstmedicijnen, verhogen ze de niveaus van de neurotransmitter serotonine in de synaptische ruimte. Serotonine reguleert onder andere stemming, emoties, slaap, honger en sociaal gedrag.
- Er is ontdekt dat ze samenwerken met de CB1 endocannabinoïde receptoren, die deel uitmaken van een uitgebreid neuromodulerend systeem dat betrokken is bij stemming, pijn en eetlustregulatie, evenals bij vele andere vitale lichaamsprocessen.
- Het zijn PDE-4-remmers - dit biochemische proces heeft ook wetenschappelijke belangstelling gekregen als mogelijk relevant bij het verlichten van depressie en angst.
- In vitro studies hebben aangetoond dat mesembrine bij hogere concentraties het adrenerge en dopaminerge systeem beïnvloedt. Dit proces zou ten grondslag kunnen liggen aan de kalmerende effecten van Kanna die bij grotere doses merkbaar zijn.
Voordelen van Kanna
Hoewel er maar weinig klinische onderzoeken zijn uitgevoerd met Kanna of haar geïsoleerde alkaloïden, werd in een onderzoek uit 2014 eenmaal daags gedurende 3 weken een dosis van 25 mg Zembrin® (een gestandaardiseerd Kanna-extract) toegediend aan een kleine groep gezonde deelnemers. De onderzoekers rapporteerden positieve veranderingen in stemming en slaap, evenals significante toenames in cognitieve flexibiliteit en testresultaten van executieve functies.
Daarnaast heeft een reeks dierstudies veelbelovende resultaten gemeld van het toedienen van Kanna aan katten en honden met klinische symptomen van stress of dementie, of onophoudelijk nachtelijk blaffen en miauwen. De symptomen verdwenen meestal volledig in alle onderzoeken, zonder nadelige effecten voor de dieren, zelfs bij hoge doses en lange toedieningsperioden.
Kanna zou ook kunnen helpen bij het beheersen van angst, depressie en cognitieve stoornissen (Alzheimer), evenals bij het onderdrukken van de eetlust (wat een voordeel of een nadelig effect kan zijn, afhankelijk van het voedingspatroon van het individu) en, mogelijk, het verlangen naar stoffen zoals alcohol, tabak en opioïden. Er zijn geen formele onderzoeken die deze effecten hebben bevestigd, maar ze worden wel genoemd in de vele beschikbare rapporten over traditioneel gebruik.
Kanna Bijwerkingen & Voorzorgsmaatregelen
Bijwerkingen van Kanna zijn zeldzaam en zijn meestal het gevolg van een te hoge dosis in een ongunstige omgeving.
De weinige vaak gerapporteerde bijwerkingen zijn
- Droge mond
- Lichte hoofdpijn
- Misselijkheid zonder braken
- Angst
- Hartkloppingen
- Verhoogde bloeddruk
- Verlies van eetlust
- Losse ontlasting
De eigenlijke effecten van Kanna kunnen ook als ongewenst beschouwd worden, afhankelijk van de relatie tussen de intentie van het gebruik en de ingenomen dosering. De energiegevende effecten die typisch zijn voor matige doses kunnen bijvoorbeeld resulteren in slaperigheid als Kanna later op de dag wordt ingenomen. Daarentegen kunnen de verdovende effecten bij hogere doseringen een slaperige, slaperige toestand veroorzaken, die ongeschikt is voor lichamelijke activiteiten of activiteiten die aandacht en concentratie vereisen.
Sommige gebruikers hebben gemeld dat ze zich geïrriteerd of depressief voelen nadat de effecten van Kanna zijn uitgewerkt. Aangezien de alkaloïden van Kanna invloed hebben op het serotonerge systeem, is dit een normaal rebound-effect als gevolg van de noodzakelijke aanpassing van neurotransmitterspiegels.
Hoewel het verleidelijk kan zijn om in dit stadium nog een dosis te nemen om de stemmingsdaling tegen te gaan, wordt dit niet aangeraden omdat Kanna-tolerantie zich snel kan opbouwen. Als de doseringsdrempel eenmaal verhoogd is, betekent het consumeren van grotere hoeveelheden meer inspanning van de neuroreceptoren, wat mogelijk resulteert in een intensere neergang na nog een dosis.
Hoewel Kanna tolerantie veroorzaakt, lost dit effect naar verluidt snel op na een korte pauze tussen doses. Bovendien zijn er geen ontwenningsverschijnselen gemeld bij het stoppen met Kanna na chronisch gebruik. Volgens sommige rapporten komt de drang om te stoppen met het gebruik van Kanna na perioden van dagelijks gebruik zelfs vanzelf, wat aangeeft dat de plant waarschijnlijk een laag misbruikpotentieel heeft.
Tot slot mag Kanna, vanwege haar effect op het serotonerge systeem, niet gecombineerd worden met MAO-remmers, SSRI's, SNRI's en CNS-depressiva (deze stoffen zijn te vinden in de meeste gangbare depressiemedicijnen of plantengeneesmiddelen zoals B. caapi of Syrische wijnruit). Het mengen hiervan kan leiden tot een gevaarlijke biochemische interactie en mogelijk ernstige gezondheidscomplicaties zoals het serotoninesyndroom veroorzaken.
Hoe Kanna in te nemen
Kanna wordt meestal in poedervorm geleverd, maar het is ook verkrijgbaar als gedroogd blad, tinctuur, vape-vloeistof, of in rookmengsels of vloeibare preparaten met verschillende andere ingrediënten.
Het kan:
- Gekauwd - het gedroogde blad of het poeder, dat aan een stukje kauwgom kan worden toegevoegd
- sublinguaal gebruikt worden - het poeder of het gedroogde blad onder de tong houden of mengen met alcohol en in de mond houden
- Gesnoven - het poeder moet zeer fijn gemalen worden om schade aan de neusholtes te voorkomen
- Gerookt - als gedroogd blad of poeder met een onderlaag van tabak of een ander kruid
- Vaped - in de vorm van vaping extract, alleen droog blad met behulp van droge kruiden verdampers, of poeder met een onderlaag van een ander kruid
- Gedronken als thee - zowel als poeder of gedroogd blad
- Gedronken als tinctuurdruppels - alleen of met een andere vloeistof
Doseringen
- Kauwen of sublinguaal gebruik:
- Lage dosis: 50-200mg
- Gematigde dosis: 200-400mg
- Hoge dosis: 400-1.000mg
- Snuiven:
- Lage dosis: Tot 50mg
- Gematigde dosis: 50-100mg
- Hoge dosis: 100-500mg
- Roken of vaping:
- Lage dosis: Tot 100mg
- Gematigde dosis: 100-250mg
- Hoge dosis: 250-750mg
- Thee:
- Lage dosis: Tot 200mg
- Gematigde dosis: 200-500mg
- Hoge dosis: 500-2.500mg
- Extracten en tincturen - pas de bovenstaande aanbevelingen aan naar potentie
Sommige gebruikers hebben gemeld dat ze een eerste aanpassingsperiode nodig hebben om zelfs maar de effecten van Kanna te voelen, dus het wordt aanbevolen om gedurende meerdere dagen lage doses te nemen als een manier om het lichaam 'voor te bereiden' op de Kanna-ervaring.
Houd er rekening mee dat hogere doses eerder bijwerkingen kunnen veroorzaken, zoals duizeligheid of lichte hoofdpijn.
Legaliteit van Kanna
Kanna wordt door geen enkele overheid gereguleerd en is daarom wereldwijd volledig legaal.
Waar kan ik Kanna kopen?
Hier bij Maya Ethnobotanicals bieden we een assortiment traditionele medicinale planten aan die al sinds de oudheid door inheemse volkeren voor verschillende doeleinden gebruikt worden.
Onze producten zijn biologisch geteeld, duurzaam geoogst en afkomstig van eerlijke handel, en we verkopen ze met de bedoeling om etnobotanisch enthousiasme over de hele wereld te promoten.