Toont alle 7 resultaten

Toont alle 7 resultaten

What Is Blauwe Lotus?

De blauwe lotus, ook bekend als de blauwe waterlelie of als de wetenschappelijke naam Nymphaea caerulea, is een subtiel psychoactieve plant die beroemd is om zijn verering en sacramenteel en recreatief gebruik door de oude Egyptenaren. De plant speelde een belangrijke rol in de mythologie, religieuze rituelen en sociale gebeurtenissen van deze cultuur, maar ook een kleine rol in hun geneeskunde.

Blauwe lotus is een waterplant met stralende, drijvende bloemen die meestal een diameter van 10-15 cm (4-6 in) bereiken. De bloemkroon heeft blauwachtige/mauve bloemblaadjes waarvan de kleur vloeiend overgaat in het lichtgele van de stamper (het midden van de bloem). De bloemen komen tijdens hun bloeiseizoen in de zomermaanden boven het wateroppervlak uit, openen zich overdag en sluiten zich ’s nachts.

De blauwe lotus is niet alleen inheems in Egypte en omgeving (waaruit hij nu grotendeels verdwenen is), maar ook inheems in noordoostelijk, oostelijk en zuidelijk Afrika, sommige delen van zuidwestelijk Azië en in India en Thailand.

 

Blauwe Lotus

 

Nymphaea caerulea

Nymphaea caerulea wordt eigenlijk beschouwd als de Egyptische variant van de soort Nymphaea nouchali, die voorkomt in het zuiden en oosten van Azië en ook wel Blauwe lotus (of utpala in het Sanskriet) wordt genoemd. De term “lotus” zelf wordt ook vaak toegepast op planten binnen verschillende bloemenfamilies die geen echte lotussen zijn, zoals N. caerulea en N. nouchali, die eigenlijk waterlelies zijn.

Buiten zijn oorspronkelijke verspreidingsgebied is de blauwe lotus ook genaturaliseerd in verschillende eilandlanden in de Stille Oceaan, Oost-Australië, Zuidoost-Brazilië en Argentinië. Als de prachtige sierplant die het is, worden Nymphaea caerulea, evenals andere variëteiten van de Nymphaea nouchali soort, ook op grote schaal gekweekt door tuinliefhebbers over de hele wereld, waar de omstandigheden het toelaten.

De blauwe lotus genoot ooit een goddelijke status in het oude Egypte, maar wordt tegenwoordig vooral gebruikt door liefhebbers van plantgeneeskunde vanwege de subtiele maar plezierige psychofysische effecten die ze kan teweegbrengen.

Gebruik van Blauwe Lotus: cultuur & geschiedenis

Blauwe lotus heeft een eeuwenoude geschiedenis van ritueel gebruik en religieuze/spirituele symboliek in verschillende culturen over de hele wereld. De meeste gegevens over het gebruik zijn te vinden in oude Egyptische geschriften, kunst en archeologische vondsten.

Het oude Egypte

De mythologie van het oude Egypte beschouwt de blauwe lotusbloem als de heilige schoot die hun zonnegod Atum schiep. Deze ontstaansmythe vertelt over een wereld die werd overspoeld door duisternis en water totdat er een grote Blauwe lotus verscheen die zich opende, licht baarde en deze proto-god liet ontstaan.

Blue Lotus EgyptLang geleden visualiseerde een van de grootste beschavingen die ooit op aarde rondliepen een heel heilig rijk in een mystieke bloem die ze langs hun machtige Nijl vonden opduiken – de Blauwe lotus.

De oude Egyptenaren zagen hoe de stervormige bloemkroon ’s ochtends openging om de opkomende zon te begroeten en zich ’s avonds sloot als het laatste licht verdween. Ze geloofden dat het bestaan van de bloem onlosmakelijk verbonden was met de levengevende ster waarvan ze misschien zelfs wisten, of vermoedden, dat onze planeet er omheen draait.

De Egyptische mythologie zag zelfs zoveel belang in de blauwe lotus dat deze aan de wortel van de hele schepping werd geplaatst en beschouwd werd als de schoot van hun oorspronkelijke zonnegod en de bron van het oerlicht zelf.

Vandaag, meer dan twee millennia later, genieten beoefenaars van plantgeneeskunde over de hele wereld van de nectar van deze helende plant zoals de oude Egyptenaren deden, met eerbied voor haar kalmerende krachten en hedonisch genot van haar opwindende effecten.

 

Blauwe lotus in het Tibetaans boeddhisme

Buddha Blue LotusVergelijkbare legenden zijn te vinden in het Verre Oosten, hoewel de lotus in deze legenden waarschijnlijk de Aziatische Blauwe lotus, Nelumbo nucifera, is. Er wordt bijvoorbeeld geloofd dat Goeroe Padmasambhava, een van de stichters van het Tibetaans Boeddhisme, op wonderbaarlijke wijze verscheen in het midden van een lotusbloem in de Melk Oceaan toen de stralen van het zegenrijke licht van de Boeddha van het Oneindige Licht erop schenen.

De Boeddha zelf – Siddhartha Gautama – zou als baby zijn eerste zeven stappen hebben gezet, waarbij elke stap een lotusbloem op de grond baarde. Hij wordt vaak afgebeeld zittend op een open lotusbloem in een staat van verlichting, waarbij alle vormen van boeddhisme de lotus erkennen als symbool van de hoogste spirituele opstijging.

Het oudste heilige boek van het hindoeïsme, de Rig Veda, vertelt over de godin Lakshmi, die beschouwd wordt als de moeder van alle wezens. Lakshmi’s andere naam is Padma, wat “lotus” betekent, en men gelooft dat de opening van een gouden lotus Brahma, Vishnu en Shiva baarde, de drie belangrijkste hindoegoden.

De open lotusbloem werd door de oude Perzen ook beschouwd als een voorstelling van de zon, als symbool voor de schepper van het leven. De Feniciërs beeldden de bloem af die op vleugels naar de hemel werd gedragen, vergezeld door de maan en de sterren.

Blauwe lotus bloeit in de zomer, opent haar bloemblaadjes om het licht van de zon te ontvangen en sluit ze weer als de duisternis het land overspoelt. Hierdoor werd de bloem voor de oude Egyptenaren een symbool van licht (de zon), oorsprong, eeuwigheid en wederopstanding.

Afbeeldingen van de blauwe lotusbloem zijn gegraveerd of gebeeldhouwd te vinden op vele Egyptische graven, standbeelden en tempels. De diepgaande religieuze betekenis van de bloem kan worden afgeleid uit de goed bewaarde sarcofaag van Toetanchamon, waarin de mummie van de jonge farao bedekt was met blauwe lotusblaadjes en waarvan een aantal in een krans zaten die zijn buitenste kist versierde. Een beeld van het hoofd van Toetanchamon dat uit een blauwe lotusbloem oprijst werd ook ontdekt in de ingang van de tombe.

Sommige grafische voorstellingen tonen ook het gebruik van de blauwe lotus in oude Egyptische rituelen. Aangenomen wordt dat de bloemblaadjes (mogelijk samen met andere psychotrope ingrediënten zoals mandragora en papaver) in wijn werden gedrenkt om een vleugje euforie en afrodisiacum toe te voegen aan het oorspronkelijke effect van de drank.

Dit brouwsel werd waarschijnlijk gedronken tijdens sociale evenementen zoals het jaarlijkse festival van dronkenschap dat gewijd was aan het gunstig stemmen van de krijgersgodin Sekhmet, wiens woede volgens de mythe de mensheid bijna vernietigde… totdat ze dodelijk dronken werd. Deze gelegenheden mondden uit in extreme dronkenschap en waarschijnlijk massale orgieën, die gelukkig tot in detail werden vastgelegd in afbeeldingen. Een blauwe lotus die het hoofd van een vrouw versiert, zou wijzen op haar vruchtbaarheid en aantrekkelijkheid.

Psychotrope effecten van de blauwe lotus, of misschien een andere bloem van het geslacht Nymphaea, werden ook beschreven door Homerus in “Odyssee”, waar lotussen worden geconsumeerd door de Lotophagi, een mythisch volk dat volledig geïsoleerd op een eiland leeft en in een staat van dromerige vergeetachtigheid en ledigheid verkeert door het constante eten van de plant.

Vele eeuwen later, aan de overkant van de oceaan, blijkt de Maya-beschaving de lotusbloem ook te hebben gebruikt in hun religieuze rituelen. Archeologische vondsten met lotusmotieven die in verband worden gebracht met priesters en godheden geven aan dat deze bloem een belangrijke rol speelde in de kosmologie van de Maya’s, net als bij de oude Egyptenaren. Men denkt ook dat beide culturen de plant gebruikten vanwege de louterende werking.

Blue Lotus natural surroundings

Effecten van Blauwe Lotus

De psychotrope effecten van Blue lotus worden over het algemeen als aangenaam beschouwd. Afhankelijk van de dosis en de individuele gevoeligheid kunnen ze echter zeer subtiel zijn. De effecten beginnen ongeveer 15-20 minuten na het consumeren van een Blue lotus thee of alcohol infusie, en vrijwel onmiddellijk na het roken of verdampen van de gedroogde bloemblaadjes of Blue lotus hars.

Ondanks variaties in individuele ervaringen, rapporteren gebruikers over het algemeen gevoelens van ontspanning en euforie die lijken op een minieme dosis van zowel een kalmerend middel als MDMA. Anekdotische ervaringen beschrijven een angstvrije, licht veranderde staat van bewustzijn die lijkt op een wakkere droom, die vergezeld kan gaan van delicate en ongrijpbare visuals met gesloten ogen.

Veel gebruikers melden een verhoogde zintuiglijke en emotionele waarneming, met een diepere esthetische waardering en een toegenomen verlangen naar nabijheid en intimiteit. Het historische gebruik van de blauwe lotus als afrodisiacum wordt bevestigd door het vermogen van de bloem om het seksuele verlangen te stimuleren en de potentie en levensduur te verhogen, zoals gerapporteerd door hedendaagse gebruikers.

Daarnaast hebben sommige beoefenaars baat gehad bij de ontstekingsremmende en pijnstillende effecten van blauwe lotus als olie of zalf, de verzachtende effecten op maag-darmproblemen zoals dyspepsie en diarree, of het vermeende vermogen om de bloedsuikerspiegel te verlagen.

Tot slot gebruiken veel mensen de kalmerende effecten van blauwe lotus om de slaap te reguleren.

Hoe werkt Blauwe Lotus?

De twee belangrijkste actieve alkaloïden in de Blauwe Lotus bloem en in de wortelstokken zijn nuciferine en aporfine; de laatste wordt gemetaboliseerd tot apomorfine zodra het in het lichaam is.

Beide alkaloïden veroorzaken hun effecten door interactie met het dopaminerge systeem, dat motivatie, aandacht, gedrag, stemming, pijn, insulineniveaus en gastro-intestinale processen reguleert, om maar een paar van de vele functies te noemen. Apomorfine is een niet-selectieve D1/D2 dopamine agonist, terwijl nuciferine gemengde effecten heeft op dopamine receptoren.

Voordelen van Blue Lotus

Hoewel alle klinische studies die tot nu toe zijn uitgevoerd naar het therapeutische potentieel van de alkaloïden van Blauwe lotus alleen in vitro of op knaagdieren zijn uitgevoerd, zijn de resultaten toch veelbelovend.

Apomorfine bleek de motorische functie te verbeteren en neurodegeneratie te vertragen, waardoor het nuttig is bij de behandeling van de ziekten van Parkinson en Alzheimer. De verbinding kan naar verluidt neurale groei bevorderen en depressie en verslavend gedrag bij ratten verlichten; er wordt ook gekeken naar het in vitro aangetoonde vermogen om de invasie van tumorcellen te onderdrukken.

Aangenomen wordt dat de antidepressieve effecten van apomorfine het gevolg kunnen zijn van de remmende werking op het dopaminemetabolisme. Door de afbraak van deze neurotransmitter te stoppen, blijft er meer biobeschikbaar en dit verklaart waarschijnlijk een groot deel van de psychoactieve effecten van het gebruik van Blue lotus. Ten slotte is aangetoond dat apomorfine effectief is bij de behandeling van erectiestoornissen.

Van nuciferine werd gemeld dat het verschillende potentiële medicinale voordelen heeft: het kan de pijnstillende effecten van morfine versterken, ontstekingen verlichten en mogelijk helpen bij de behandeling van een reeks aan obesitas gerelateerde ziekten. Interessant is dat de alkaloïde ook potentieel heeft aangetoond als behandeling voor erectiestoornissen en vroegtijdige zaadlozing.

Andere verbindingen geïsoleerd uit bloemen van de blauwe lotus bleken antioxiderende eigenschappen te bezitten, wat zou kunnen helpen om het zenuwstelsel te beschermen tegen afbraak.

Bijwerkingen en voorzorgsmaatregelen van Blauwe Lotus

Het consumeren van gedroogde Blue lotus bloemblaadjes wordt over het algemeen niet geassocieerd met afhankelijkheid vormende of ernstige bijwerkingen bij gezonde individuen. Gebruikers hebben gemeld dat de effecten harmonieus samengaan met andere recreatieve middelen zoals marihuana, alcohol en zelfs psychedelica.

Enkele van de vaak gerapporteerde bijwerkingen van hoge doses Blue lotus zijn opvliegers, een nerveus gevoel en een verhoogde hartslag. In combinatie met farmaceutische pijnstillers kan misselijkheid, duizeligheid of desoriëntatie optreden.

Een recente casestudy beschreef verschillende patiënten die op de eerste hulp werden opgenomen vanwege een acute intoxicatie die werd toegeschreven aan blauwe lotus. De patiënten vertoonden symptomen zoals een veranderde mentale status, angst, hoge hartslag en agitatie. Het is echter onduidelijk of deze symptomen daadwerkelijk effecten zijn van nuciferine of apomorfine, aangezien het in de meeste gevallen gaat om “Blue lotus vape juice”, wat als ongereguleerd product niet noodzakelijkerwijs echt Blue lotus extract hoeft te zijn.

Dit gezegd hebbende, zijn er medisch gezien twee groepen in de bevolking die echt kwetsbaarder zijn voor de risico’s van Blue lotus. Omdat van de alkaloïden bekend is dat ze een wisselwerking hebben met dopamine en de bloedsuikerspiegel, moet iedereen met abnormale of van nature of chemisch veranderde dopamine- of glucoseniveaus voorzichtig zijn met het consumeren van deze plant.

Blauwe Lotus bereiding

Blauwe lotus wordt meestal ingenomen door het drinken van thee of een infusie gemaakt van de bloem of het extract ervan of door het roken/verdampen van de gedroogde bloemblaadjes.

Blauwe Lotus thee

Om Blauwe Lotus thee te maken, kunnen de gedroogde bloemblaadjes, poeder, hars of tinctuur in heet water worden gedronken. Omdat de alkaloïden in de ruwe plant echter niet oplosbaar zijn in water, is het maken van Blauwe Lotus thee van gedroogde bloemblaadjes misschien niet de meest optimale manier om de effecten van de plant te voelen.

Blauwe lotus infusie

Misschien is de beste manier om van Blauwe lotus te genieten wel om te doen zoals de oude Egyptenaren deden en de bloemen of bloemblaadjes toe te voegen aan wijn of de alcoholische drank van je voorkeur. Na een paar uur tot een paar dagen, met af en toe roeren, kan er een synergie van effecten ontstaan door de chemische reacties van de alkaloïden en de ethanol in de vloeistof.

Het verlengen van de duur van dit infusieproces kan de drank intenser en bitterder maken, dus het toevoegen van een zoetstof zoals honing of het gebruik van een zoete drank om mee te beginnen wordt aangeraden.

Blauwe lotus roken

Gedroogde Blue lotus bloemblaadjes kunnen gerookt worden of het Blue lotus hars extract kan verdampt worden voor een directer effect. Blauwe lotusblaadjes worden vaak toegevoegd aan verschillende kruidenmengsels voor hun aromatische en kalmerende eigenschappen.

Blauwe lotus topische oliën en zalven

Om een infusie van aromatische Blue lotus olie te maken, voeg je simpelweg de gewenste hoeveelheid gedroogde Blue lotus bloemblaadjes toe aan een mengsel van drageroliën en laat je het 2-6 weken trekken terwijl je het dagelijks omroert. Daarna zeef je het plantenmateriaal eruit en kun je de resulterende olie gebruiken als een pijnstillende massageolie of je kunt er bijenwas in smelten om een verzachtende zalf te maken.

Dosering van Blauwe Lotus

Net als bij cannabis zijn er geen specifieke doseringsrichtlijnen voor het consumeren van Blue lotus; met een praktisch onbestaand risico op overdosis of ernstige of blijvende bijwerkingen, kan iedereen die geïnteresseerd is in het ervaren van de kalmerende en activerende kwaliteiten van deze heilige plant vrijelijk experimenteren met doseringen om het optimale effectniveau te vinden.

Hier zijn enkele algemene richtlijnen:

  • Blauwe lotus gedroogde bloemthee/infusie: Als vuistregel zou een dosering tussen 3 en 10 gram bloem per persoon per portie voldoende moeten zijn bij het zetten van een Blauwe lotusthee of het maken van een alcoholinfusie.
  • Blauwe lotus gedroogde bloemblaadjes roken: Als je de bloemblaadjes toevoegt aan een rookmelange of ze alleen rookt, is het al een hele opgave om ook maar één gram te consumeren, dus… rook maar lekker door!
  • Blauwe lotus hars extract: Het kan in twee of drie kleine balletjes worden gerold en worden toegevoegd aan een drankje of aan een rookmengsel, of worden verdampt met een vaporizer die werkt met hars.
  • Blauwe lotus tinctuur: Tussen de zes en tien druppels kunnen worden toegevoegd aan een drankje en tot twee keer per dag worden gedronken.

Legaliteit Blauwe Lotus

Hoewel een paar zeldzame landen deze plant preventief en met onvoldoende onderzoek hebben verboden vanwege een recente proliferatie van een verscheidenheid aan synthetische “rookbare kruidenwierook” producten en vape sappen die beweren afgeleid te zijn van Blauwe lotus, is Nymphaea caerulea over het algemeen legaal over de hele wereld.

Waar koop ik Blauwe Lotus?

Hier bij Maya Ethnobotanicals bieden we een scala aan traditionele medicinale planten die al sinds de oudheid door inheemse volkeren voor verschillende doeleinden worden gebruikt.

Onze producten zijn biologisch geteeld, duurzaam geoogst en afkomstig van eerlijke handel, en we verkopen ze met de intentie om etnobotanisch enthousiasme over de hele wereld te promoten.

We pleiten niet voor het gebruik van onze producten op illegale manieren en we verzenden ook geen van onze botanische monsters naar landen waar ze illegaal zijn. We adviseren onze klanten om zich grondig te informeren over hun lokale regelgeving voordat ze een bestelling plaatsen.