Toont alle 9 resultaten
Toont alle 9 resultaten
Wat is Chilcuague?
In het Nahuatl wordt Chilcuague aangeduid als Chilcoatl, een portmanteau voor de pittige eigenschappen van de wortel (chil) en zijn slangachtige vorm (coatl). Andere namen voor Chilcague zijn Chilcuas, Chilcuan, Chilcmecatl, chili de palo, palo de duende, pelitre, gouden wortel en Azteekse wortel. Botanici noemen het Heliopsis longipes.
Net als zijn botanische verwanten, zonnebloemen en madeliefjes, heeft Heliopsis longipes levendige gele bloemen en gekartelde bladeren. De lokale bevolking is al sinds de Azteken bekend met de krachtige pijnstillende, verdovende, antimicrobiële en ontstekingsremmende werking. Naast traditionele medicijnen wordt de chilcaguewortel ook gebruikt als insecticide en pittige smaakmaker in de lokale keuken.
Botanische kenmerken
Heliopsis longipes, algemeen bekend als Chilcuague, is een kruidachtige plant die inheems is in de bergachtige gebieden van Centraal-Mexico, met name in de Sierra Gorda regio. Hij behoort tot de familie van de Asteraceae en heeft felgele, margrietachtige bloemen, waardoor hij visueel opvalt. De meest opvallende eigenschap zit echter onder de grond: de krachtige wortels, die al eeuwenlang gebruikt worden in de traditionele Mexicaanse geneeskunde.
Waar wordt Chilcuague voor gebruikt?
Mexicaanse inheemse gemeenschappen gebruiken Chilcuague al eeuwenlang voor de behandeling van een hele reeks gezondheidsproblemen, waaronder reuma, zenuwpijn, kiespijn, keelinfecties, diverse pijnen en ontstekingen, spijsverteringsproblemen, maagzweren, darmparasieten, schimmelinfecties, wonden, brandwonden en andere huidaandoeningen.
Men gelooft dat de effecten van Chilcuague het resultaat zijn van de belangrijkste actieve verbinding, een alkamide genaamd affinine.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd ontdekt dat de verlammende en giftige werking van affinine-extract op vliegen, muggen en andere insecten even krachtig was als die van pyrethrinen, een veelgebruikte klasse pesticiden die uit chrysantbloemen wordt gewonnen. Dit leidde tot een massale export van Chilcuague, waardoor de wilde populatie aanzienlijk afnam.
Gelukkig is de plant niet uitgestorven. Tot op de dag van vandaag wordt hij in de regio’s Guanajuato en Querétaro opzettelijk gekweekt voor zijn therapeutische effecten en wordt hij nog steeds gebruikt in de inheemse Mexicaanse geneeskunde en gastronomie.
De laatste jaren is het gebruik van de Chilcuague-wortel ook populair geworden onder westerse alternatieve geneeswijzen, die de extracten gebruiken als behandeling voor verschillende mond-, keel-, maag- en huidaandoeningen.
Hoe Chilcuague gebruiken
Afhankelijk van de aandoening waarvoor Chilcuague nodig is, kan het uitwendig of inwendig gebruikt worden:
- Bij uitwendig gebruik wordt de Chilcuague olie direct op de huid gespoten. Deze manier van aanbrengen wordt gebruikt voor de behandeling van droge, gekwetste of beschadigde huid, wonden, huiduitslag, brandwonden, insectenbeten, dermatitis, eczeem, roos of andere huidaandoeningen.
Na het verdunnen van het extract in water kan het worden toegepast op gebieden die zijn aangetast door gistinfecties of bacteriële infecties.
Producten zoals de met Chilcuague verrijkte lippenbalsem kunnen ook plaatselijk worden aangebracht om droge of gebarsten lippen te hydrateren of om snel verlichting te bieden bij symptomen van orale herpes.
- Bij inwendig gebruik wordt het extract van Chilcuague in de mond gespoten om gingivitis, tandpijn of koortslip te behandelen, of om hoest en ontstekingen te verlichten bij bronchitis, laryngitis of andere luchtweginfecties.
Verdund in water kan Chilcuaguextract ook gedronken worden om de pH in de mond en maag in balans te brengen, brandend maagzuur en gastritis te verlichten, de afscheiding van endorfine te bevorderen en darmparasieten of schimmelinfecties zoals candida te elimineren.
Hoe werkt Chilcuague?
Hoewel er geen klinisch onderzoek is gedaan naar het gebruik van Chilcuague bij mensen, geven verschillende dierstudies naar de eigenschappen van affinine aan dat er een legitieme wetenschappelijke basis kan zijn voor het gebruik van de plant als traditioneel medicijn.
Uit een onderzoek in 2010 op muizen bleek dat affinine en het ethanolische extract ervan pijnstillende eigenschappen hadden die vergelijkbaar waren met het NSAID-medicijn ketorolac en een stimulerend effect dat vergelijkbaar was met cafeïne. Er werd bevestigd dat het extract niet giftig is voor genen of cellen, wat betekent dat het een veilig, natuurlijk alternatief is voor synthetische pijnstillers, dat ook niet verslavend is.
Een onderzoek uit 2017 testte de effecten van affinine op ratten en muizen en meldde dat de verbinding krachtiger ontstekingsremmende en artritiswerende effecten had dan het geneesmiddel waarmee het in het experiment werd vergeleken, de NSAID Phenylbutazone.
Een ander onderzoek uit 2017 toonde het vaatverwijdende effect van affinine op de bloedsomloop van knaagdieren aan, waardoor het een kandidaat werd voor de behandeling van hart- en vaatziekten bij mensen. Daarnaast toonde een onderzoek uit 2021 aan dat affinine ook de groei van bloedvaten helpt bevorderen, waardoor wondgenezing in gezonde lichamen wordt versneld en de toevoer van zuurstofrijk bloed naar organen en weefsels wordt vergemakkelijkt.
Een onderzoek uit 1999 toonde ook aan dat affinine een krachtige antimicrobiële activiteit heeft en de groei van gevaarlijke bacteriestammen zoals Escherichia coli, Pseudomonas solanacearum, Bacillus subtilis en Saccharomyces cerevisicae remt.
Tot slot zijn de larvicidale, insecticidale en molluscidale effecten van affinine, die belangrijk zijn voor de landbouw en de bescherming van mensen tegen door muggen overgebrachte ziekten zoals encefalitis, knokkelkoorts en malaria, goed gedocumenteerd in de wetenschappelijke literatuur.
Chilcuague Bijwerkingen & Voorzorgsmaatregelen
Chilcuague wordt beschouwd als een volkomen onschadelijk plantaardig geneesmiddel. Er zijn echter een paar kleine bijwerkingen en voorzorgsmaatregelen waar u rekening mee moet houden:
- Bij gebruik in de mond en op de huid kunnen Chilcuague producten een tintelend of verdovend gevoel veroorzaken.
- Bij orale inname kan Chilcuague, als gevolg van de invloed op de kaakklier, oversecretie van speeksel, zweet en urine veroorzaken.
- Een onderzoek uit 2008 toonde aan dat affinine een remmer is van belangrijke hemoproteïnen die betrokken zijn bij het metabolisme van 80% van de geneesmiddelen op de markt, de cytochroom P450-enzymen. Daarom moet het gebruik van Chilcuague niet gecombineerd worden met geneesmiddelen, omdat hun afbraak vertraagd kan worden en hun concentratie in het systeem verhoogd kan worden, wat kan leiden tot bijwerkingen.
Legaliteit van Chilcuague
Chilcuague is wereldwijd volledig legaal.
Waar kan ik Chilcuague kopen?
Hier bij Maya Ethnobotanicals bieden we een reeks traditionele medicinale planten aan die al sinds de oudheid door inheemse volkeren voor verschillende doeleinden worden gebruikt.
Onze producten zijn biologisch geteeld, duurzaam geoogst en afkomstig van eerlijke handel, en we verkopen ze met de bedoeling om etnobotanisch enthousiasme over de hele wereld te promoten.